Böngészőben történő megjelenítéshez kattintson ide.

DKIK HÍRLEVÉL
2023.06.13.

 

Törvénymódosítás: a saját munkavállaló szakirányú oktatása

Ezúton értesítjük arról, hogy a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény módosítása megjelent a Magyar Közlöny 2023. évi 81. számában.

2023. szeptemberétől a saját munkavállaló szakirányú oktatása a módosítás szerint kétféleképpen történhet duális képzés keretében:

a) Ha a foglalkoztató duális képzőhely (nyilvántartásba vette duális képzőhelyként a gazdasági kamara), köthet szakképzési munkaszerződést a saját munkavállalójával, így párhuzamosan kétféle jogviszonyt fenntartva. Ez a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho törvény) szerinti adókedvezmény igénybevételére is jogosít.

b) Az eredeti munkaszerződés – duális képzési célú - módosítása továbbra is lehetőség. A lényeges változás ez esetben, hogy bár a módosított munkaszerződés alapján kerül megszervezésre a saját dolgozó szakirányú oktatása, azonban az nem válik szakképzési munkaszerződéssé, ami számos ponton egyértelműsíti a jogalkalmazást. Ebben az esetben nincs szükség kamarai nyilvántartásba vételre, viszont a Szocho törvény szerinti adókedvezmény sem vehető igénybe. A régi szabályokat legkésőbb 2023. december 31-ig lehet alkalmazni, tehát ezt követően csak olyan vállalkozás jogosult adókedvezmény érvényesítésére a saját munkavállalók szakirányú képzése után, amely felvételt nyer a Kamara duális képzőhely-nyilvántartásába, és párhuzamos jogviszony keretében külön szakképzési munkaszerződést is kötött a dolgozójával.

A témával kapcsolatos kérdése esetén keresse a Dunaújvárosi Kamara Szakképzési Csoportját a 25/501-951-es telefonszámon, vagy a szakkepzes.andrea@dkik.hu e-mail címen.

 

Szakmázz velünk! – pályaorientációs tábor

TOVÁBB

 

Mennyire vagy tudatos vállalkozásod pénzügyeiben?

TOVÁBB

 

Adó és számviteli tanácsadás júniusban

TOVÁBB

Már pályázható a megújult Effekt 2030 – Az ESG megoldások díja

TOVÁBB

 

Felkérés kérdőív kitöltésére az MNB konjunktúra felmérésében

TOVÁBB

 

Lehetőségek és kihívások Afrikában – webinárium

TOVÁBB

Látogasson el Facebook oldalunkra!

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara hírlevele, melyet kamaránk tagjai kapnak, és akik feliratkoztak hírlevelünkre, illetve akik a regisztráció során jelezték ez iránti igényüket. Levelezési listánkat semmilyen célra nem adjuk át harmadik személynek! Amennyiben Ön szándéka ellenére szerepel címlistánkon, kérjük, jelezze leiratkozási szándékát!

Leiratkozás